Elfte arrondissementet

I måndags var det dags att åka det berömda Eurostar-snabbtåget från Bryssel till Paris (en timme och tjugo minuter!). Det gick smidigt att komma på tåget förutom att vi fick byta spår precis innan och att Johan nästan fick en ny fru (avec madame? Sa konduktören och pekade på en random kvinna efter att ha scannat våra biljetter).

I Paris valde vi den här gången att bo i det 11e arrondissementet. När vi var här på bröllopsresa bodde vi i en mer lyxig del men hamnade ofta här på kvällen. Det ser ut precis som jag vill att Paris ska se ut. Bistros med uteserveringar som har öppet hela dagen. Mycket franska tonårstjejer som skriker i falsett och delar på en baguette. Här är det färre turister än i närliggande Marais men lite liknande utelivsstämmning.

Här i Paris fick Johan plötsligt väldigt ont i rumpan/ryggen efter att ha burit min väska. Jag kände även av min jetlag och blev väldigt trött. Vi har därför mest ätit och sovit. Bloggen blir härmed därför en matrapport.

—-

Lunch i Måndags åt vi på Krüger Gardette. Går ju inte att vara i Paris utan att äta crêpes… Om man ska göra det på riktigt ska man dricka cider till men det var vi inte sugna på den här gången. Jag valde en laxvariant och Johan en med chèvre. Så gott! Obligatoriskt att också dela en efterrättsvariant. Vi valde ”the light one” som servitrisen ironiskt benämnde den. Någon helt galen variant med rostade nötter, hemmalagad kolasås och glass.

På kvällen åt vi på en favorit från bröllopsresan. Nämligen Brasserie Martin. En härlig kvarterskrog med fransk comfort food. Mycket poppis så det är rekommenderat att boka bord innan. Här blandad lokalbefolkning med en hel del turister. Även på en måndag var det kö och personalen var stressad att hinna med allt samtidigt som de följde Frankrike mot Belgien i telefonen. Vi åt sniglar till förrätt, stek till varmrätt och delade en Paris Brest till efterrätt. Kommer gärna tillbaka! Men föredrar nog att gå dit en senare veckodag då det klär restaurangen att vara i lite mer ”party-stämning”.

På tisdagsmorgonen fick vi den efterlängtade franska frukosten: kaffe + juice + liten baguette + marmelad + ibland croissant. Det bästa är att leta upp en bistro som öppnar runt 6 och beställa en petit dejeuner. Då är det oftast detta som gäller även om det ibland finns olika storlekar och varianter. Viktigt också att inte vara hetsig. Sätt dig ner på bistron och invänta lugnt hjälp. Det kommer någon tillslut. Även om det inte känns så.

Till lunch blev det mackor inhandlade på ett fantastiskt bageri – Boulangerie Utopie. Bröden var så så så goda.

Var även tvungen att köpa en Éclair eftersom jag älskar det.

På kvällen promenerade vi en bit till en klassisk bistro vid namn Aux bons crus. Så fin klassisk inredning med rutiga dukar och art deco vibe. Här åt vi ägg med majonäs till förrätt (mest för att jag tycker det är en lustig förrätt), kötträtter till varmrätt och såklart chokladmousse till efterrätt… Väldigt trevligt ställe även om Brasserie Martins mat höll högre kvalitet.

——

Jag har lite svårt att förstå alla negativa besvikna kommentarer om mat i Paris. Ät fransk frukost på bistro! Inte någon avancerad brunch med avokadobagel och chiabowl, det kan du göra i Stockholm! Ät crêpes eller kinesiskt till lunch. Ät fransk comfort food till kvällsmat på livlig bistro. Ha inga förväntningar på komplexa smakbilder. Det är kött och sås och pommes och smör. Det ska inte vara så avancerat. Välj en karaff med det billigaste vinet. Putsa upp det sista på tallriken med det fantastiska brödet som alltid finns på bordet. Beställ efterrätt (kostar ofta runt 8-10 euro och det går att dela) men drick inte kaffe till för då blir det ett jävla liv. Gå sedan och sätt dig på en bar med stolarna vända mot gatan. Titta på folk och drick en Kir Royale. Vive la France!

Lina

4 kommentarer

Kommentarer inaktiverade.