MoMa och båttur

Även det här inlägget tar sin början med en Bagel. Den här gången ett kvarter från hotellet, på Bagel Market. Industriellt, fullt med hetsiga frukosthämtare och med en väldig massa val av bagels.
Vi var tråkiga och tog likadana, en med lax, ägg, avocado och cream cheese-bagel. Gigantisk, kladdig och mättande, men brödet var verkligen inte lika gott som den i Boulder.

Vi har debatterat lite fram och tillbaka mellan museer, The Metropolitan eller MoMa. Vi landade i att Amerikas storhet inte ligger i gammal konst, utan snarare i modern konst, så valet föll denna gång på MoMa, Museum of Modern Art.

Lina fick studentrabatt vilket var välkommet. Inträdet var $25 för mig, men bara $14 för Lina. Det var mycket fint och rätt roligt, inte det allra bästa konstmuseum vi vart på men ändå bra. Vi spenderade ungefär 2 timmar här över museets 6 våningar. Det var väldigt svårt att hitta rätt, rummen var lite random placerade, ibland kunde man inte röra sig mellan två rum, utan var tvungen att gå runt eller byta våning för att komma dit. Så ett litet minuspoäng för det. Våningarna var segmenterade utifrån tidsperioder där äldst var överst. Den äldsta våningen var kanske den mest namnkunniga.

Vi måste ju äta pizza slices när vi är i New York och Lina hade hittat ett ställe som skulle vara bra enligt recensionerna, Farinella. Mannen i kassan talade med teatralisk italiensk brytning och serverade pizza som vi tyckte var helt okej, men ärligt talat rätt tråkig.
Som mycket annan mat här så är det gott, men saknar en udd. Allt är lite dovt, osaltat och snällt. Men sen råkar vi vara hårda pizzakritiker också.

Vi promenerade ner längs den västra sidan av Manhattan, genom området som kallas Hells Kitchen. Vi fick senare reda på att musikalen West side story utspelar sig här.

Klockan 15.30 satt vi på en båt, redo att åka runt hela Manhattan. Vi var där tidigt och fick de åtråvärda relingsplatserna. Båtturen hade en guide som var lika lustig som han såg ut, på bred dialekt ( vi vet inte vilken, men tänk någon som jagar krokodiler i ett träsk ) så pratade han om allt vi såg medan vi åkte runt. Vi köpte en jätteöl som färdkost.

Första kvarten var vi helt lyriska och det fanns mycket att titta på, sen dök frihetsgudinnan upp och alla blev helt galna i att fota.

Vi fotade såklart vi med.

Båten åkte under en massa broar, Brooklyn-, Manhattan-, Williamsburg-bron och sen en hel rad med namn som inte nämndes.

När vi kommit förbi de bebyggda delarna var stämningen rätt dämpad. 1.5 timme i stekande sol hade tagit ut sin rätt på alla båtresenärer. Och efter ytterligare en timme vinglade vi av båten, trötta och hungriga.

Båtturen får 5/5 poäng, för $45 var så kändes det som ett värt sätt att se hela Manhattan och förstå lite hur allt hänger ihop (för att jämföra kostar det $40 att åka upp i Empire State Building) . Guiden var också extremt bra och berättade lagom mycket om allt.

Guidens avslutande tips var att aveny 9 är en bra plats för att slå sig ner med en billigare “soup and cup of coffee”. Vi ville inte ha soppa och kaffe, men var på jakt efter kakor. Vi hittade Schmackary’s som verkligen smackade till våra läppar. Versionen med smält marshmallow på toppen var helt otrolig, S’mores.

Efter att ha vilat lite på hotellet begav vi oss till East Village. Detta område har lägre byggnader och påminner lite om Berlin med många barer och restauranger. Vi hade fått tips om en jamaikansk restaurang vid namn “Miss Lily’s”. Restaurangen hade en väldigt festlig stämning. Många drinkar och hög musik. Vi beställde jerk chicken och varsin drink. Kycklingen var helt perfekt grillad och vi rensade den på minsta lilla köttbit. Till kycklingen serverades ett smaksatt ris, en mango chutney och inlagd gurka. Vi insåg att denna rätt påminner om köttbullar och mos med lingonsylt. Men mer krydda såklart. Vi var imponerade av hur smakrik kycklingen var.

Johan