Beijing 二

Dagen började som sig bör, med plommonjuice. Till detta blev det en omelettliknande sak som heter jianbing. Gött !

Sedan åkte vi tunnelbana till lama-templet. Vi försökte komma in där sist vi var i Peking, men missade på något vis öppettiderna hela tiden. På vägen tunnelbanan – templet i princip kröp vi i skuggan, därvar det ju iallafall bara 37 grader varmt. Så bara att vistas i solen korta stunder resulterade i svettdrypande.
Templet var inte jätteroligt, men det var många fina byggnader och en buddha karvad ur ett enda 25m högt träd. De verkade stolta över att den innehade ett Guinness världsrekord för största trästaty karvad ur ett stycke. Man fick dock inte fota så mycket här tyvärr.

Nästa stopp blev stadens två gamla torn, bell & drum tower. Båda använda under typ 1200 år för att berätta för Pekingborna vad klockan var. Runt själva klocktornet var även en mystisk liten utställning som förklarade hur den gjöts och att den väger 63 ton.
Vidare i drum tower, som står på motsatt sida av ett torg och i ett rakt streck från förbjudna staden lyckades vi också träffa in en av trumceremonierna.


Efter alla branta trappor var vi hungriga och tog lunch på en närliggande restaurang. Den var kanske inte riktigt som man tänker sig Kinas mat, men det var kö för att komma in så vi gav det en chans. Vi åt mackor med någon ost, kyckling & sallad + en mjukglas var. Stället var väldigt hippt, med pastelliga färger, pippi Långstrump-linknande personalkläder och fullt med ungdomar. I äkta kinastil fick vi dock plasthandskar att äta med.



Sedan rörde vi oss mot 798. Ett konstdistrikt inrymt i ett stort fabriksområde. Vi har varit här innan, men då lyckades vi pricka in en sjukt regnig vardag. Idag var det mer livat och en mängd gallerier var öppna. Vi strosade dock bara runt och kikade i plottriga butiker. Vi tog en liten fika också, sen var plötsligt klockan 18.30 och vi fick skynda oss ner i tunnelbanan för att ta oss till stan och Da Dong.


Da dong är den mest kända peking anke-restaurangen i stan och kändes som en bra idé till en födelsedagsmiddag. Vi beställde en anka med tillbehör (gurkstavar, ångat bröd, sås och annat gott) + lite kaviar som man skulle äta med ankskinnet. Den sistnämnda var dock inte någon höjdare.

Johan