Båtar & björkar
Idag åt vi åter frukost på hotellet (skippade dock äggen den här gången) och promenerade sedan hela vägen längs Nevskij prospekt till Neva. Där köpte vi varsin biljett till Peterhof express.På endast 30 minuter susade vi sedan över till Peterhof palace med hydrofoil. Resan var dyrare än tåg (900 rubel) men gick betydligt snabbare. Dessutom betalade vi 10 kronor extra för en fönsterplats.Peterhof palace är en palatsanläggning som grundades av Peter den store på 1700-talet. Det kallas för Rysslands Versailles då det är fyllt av fontäner och statyer. Vi vandrade runt i parken och tittade på fontäner. Mäktigast var trappan upp till palatset som var fylld av fontäner och guldstatyer. Tyvärr var palatset stängt men i ärlighetens namn var vi ganska mätta på vackra tak efter gårdagen. Det räckte gott och väll med området. Solen gassade och vi åt sibylla-korv och lingon/dadel/havre-glass (?) till lunch.Efter att vi åkt båt tillbaka och slängt i oss några munkar på vägen så hamnade vi på Ryska museet. Vi kom in genom en oklar bakväg som inte var skyltad men kontrollerad av en enskild vakt. Att lista ut var man skulle köpa biljetter och hänga av sig var mycket svårt då allt var som en labyrint. Vi försökte bara gå dit alla vakter pekade. Men i slutändan blev vi ändå skällda på av en dam då vi inte hängt av oss våra väskor. Hon var dock snäll när vi kom tillbaka utan väskor och förklarade hur vi skulle navigera i museet. Vi var möra efter alla promenader och satt mest och stirrade på olika målningar med romerskt tema. Vi underhöll oss även med att försöka gissa namnet men verkligheten överträffade alltid oss.Efter en vilopaus i en park började vi promenera mot resturangen Birch där vi hade en bokning klockan 19. Birch är en rätt modern restaurang där en av kockarna vunnit pris som årets unga ryska kock. Allt kändes som en ny hipp resturang i Stockholm förutom att en varmrätt kostade som en halv margaritapizza i sverige-priser. Vi åt två förrätter och en varmrätt. Förrätterna var goda och varmrätterna var fantastiska. Johan åt fisk med nån champagnesås och jag åt rådjur och potatismos med äpplen till huvudrätt.Har sett en massa människor dricka den här läsken, så vi var tvungna att testa. Den får 0/5 toasts. Smakar som kolsyrad soya.